K poskytování a vylepšování našich služeb využíváme funkční, analytické a marketingové soubory cookie. Kliknutím na tlačítko "Povolit", souhlasíte s zásadami cookies umožníte jejich ukládání.

Povolit Zavřít
BestDrive Čadca | Blog - Motorový olej

Motorový olej


22.04.2023

Ostatné

Motorové oleje sú kľúčovou súčasťou prevádzky a údržby motorových vozidiel. Správna voľba a pravidelná výmena motorového oleja môže mať veľký vplyv na spoľahlivosť, výkon a životnosť motora Vašeho vozidla. V tomto blogu si preto predstavíme, aké sú rôzne typy motorových olejov a aké sú ich vlastnosti a výhody.

 

Minerálny olej

Minerálny olej je najjednoduchší a najlacnejší typ motorového oleja. Vyrába sa z ropy a je dostupný v rôznych kvalitách. Minerálny olej má výhodu, že je dostupný za nízku cenu a poskytuje základnú ochranu motora. Na druhej strane však nemá takú vysokú ochrannú kapacitu ako iné oleje a môže sa rýchlejšie rozložiť pri extrémnych teplotách.

 

Syntetický olej

Syntetický olej je vyrábaný z chemicky syntetizovaných základných olejov. Tento typ oleja poskytuje vysokú ochranu motora a má vysokú tepelnú stabilitu, čo znamená, že je menej náchylný k oxidácii pri vysokých teplotách. Syntetický olej má tiež lepšiu čistiacu schopnosť, čo znamená, že dokáže účinne odstraňovať nečistoty z motora. Na druhej strane je syntetický olej drahší ako minerálny olej.

 

Polo-syntetický olej

Polo-syntetický olej je vyrábaný kombináciou minerálneho oleja a syntetického oleja. Tento typ oleja poskytuje dobrú ochranu motora pri širšom spektre teplôt a zároveň je cenovo dostupnejší ako syntetický olej.

 

Okrem typu motorového oleja je dôležité zohľadniť aj jeho viskozitu, ktorá udáva jeho tekuté vlastnosti pri rôznych teplotách. Viskózita oleja by mala byť prispôsobená klimatickým podmienkam, v ktorých vozidlo prevádzkujete.

 

Je dôležité pravidelne meniť motorový olej podľa odporúčaní výrobcu vozidla. V prípade nedostatočnej údržby alebo výmeny oleja sa môžu hromadiť nečistoty v motore, čo môže viesť k poškodeniu motora a zvýšeniu